‘Klipfiskerne’: Lørdagsunderholdning med manglende »bid i«

YOUTUBE PÅ TV I første klip vises en mand, der løber skrigende ud af en skov. Efter ham løber en ko. I andet klip vises en mand med skæg formet som et fuglebur. Han drikker kaffe gennem lågen på sit skæg. Forvirret? Frustreret? Febrilsk? Også mig! Underholdningsquizzen ‘Klipfiskerne’ har bidt sig fast i seertallene. Fangsten kan imidlertid diskuteres

Af Helle Breth Klausen

Med et gennemsnitligt seertal på knap 800.000 har den nye danskudviklede underholdningsquiz, ‘Klipfiskerne’, formået trofast at fastholde seerne på TV 2-lørdagsfladen den seneste måned. Og det er ik’ så ringe endda. Sidst TV 2 trak flere seere til et danskudviklet program på kanalen, var da ‘Bingo Banko’ rullede over skærmen i 2010. Hvis vi kigger længere bagud i tv-historien, skal vi helt tilbage til ‘Den store klassefest’ fra sidst i 90’erne og ‘Finn & Jacob vender tilbage’ fra 2005 for at finde danskudviklet familieunderholdning, der kan matche ‘Klipfiskerne’ seertalsmæssigt.

‘Put and Take’ fra YouTube
Quizzens opbygning er da heller ikke til at tage fejl af. Sigurd Kongshøj Larsen, kendt fra ‘Taxaquizzen’ på TV 2, er venlig vært, mens de to kække komikere, Thomas Warberg og Huxi Bach, agerer faste holdkaptajner for hver deres hold. For hvert program udskiftes deltagerne på holdene, der primært består af kendisser, der på den ene eller anden måde har beskæftiget sig med komik og satire på tv. Quizzen består af tre runder (‘Mest populære’, ‘Hvad sker der nu?’ og ‘Klip og grimasser’) samt en finale (‘Se godt efter’). Runderne har forskelligt fokus, men fælles for dem er, at deltagerne skal se og vurdere korte udvalgte YouTube-klip.

Så langt, så godt. Og dog. For der er et problem med formatet.

Kejtet og krampagtigt tv-adoption af internetklip
Problemet opstår i adoptionen af YouTube-klippene fra videomediet på nettet til et tv-format som ‘Klipfiskerne’. Det er nemlig meget tydeligt, at klippene på ingen måde hører hjemme i fjernsynet. Faktisk virker det både kejtet og krampagtigt, når et forældet, tilfældigt (ud)valgt og pixeleret videoklip vises ude af sin YouTube’iske kontekst i et fysisk tv-studie i København. Det gør det, fordi klippene sammenlignet med hinanden ikke lever op til samme kvalitets- og indholdsmæssige krav. Klippene varierer således fra dansende, kjoleklædte hunde over Star Wars-imitationer til fejlende atletikudøvere, og kvaliteten svinger fra udmærket til utålelig.

Sammensætningen af klippene virker tilfældig, hvilket er mere forvirrende end fantastisk. Og det er tilfældet, selvom den brudstykkeagtige videovisemåde er adopteret direkte fra nettet, hvor brugerne selv vælger og vrager blandt millioner af videoer.

En letkøbt underholdningsquiz i mangel af bedre
‘Klipfiskerne’ har sandsynligvis forsøgt at ramme både bredt og ungt ved at introducere komiske YouTube-klip i tv-regi. Der skal imidlertid fiskes længe efter den gode, solide underholdning i ‘Klipfiskerne’. For noget siger mig, at de gode seertal er udtryk for en ‘mangel af bedre’ – og ikke så meget udtryk for programmets kvalitet, der som beskrevet er af meget svingende karakter.

Der er med andre ord ikke nok ‘bid’ i tv-programmet, der ufrivilligt bliver komisk på grund af udvalget af videoklip, der hverken vil eller kan andet end at fremkalde et billigt grin – af sin egen 1:1-fortolkning af YouTube-fænomenet. Underholdningsquizzen virker således letkøbt, idet TV 2 har fisket i en iltsvindsramt sø af gamle klip, der allerede inden tv-premieretidspunktet er en saga blot i cyberspace.

One thought on “‘Klipfiskerne’: Lørdagsunderholdning med manglende »bid i«”

  1. Der er rigtig mange gode elementer i din anmeldelse. Jeg er især helt vildt med den “fiskemetafor”, du holder gennem hele teksten. Det giver en sjovt og ironisk twist, mens det skaber sammenhæng mellem rubrik, underrubrik og mellemrubrikker.

    Mht. til strukturen så har du en god form. Du kommer om både dom, præsentation, perspektivering. Dommen kommer hurtigt, idet den findes både i rubrik og underrubrik. Hvis brødteksten skal kunne læses uafhængigt ville dommen måske skulle rykkes op her, da den først kommer i slutningen af andet afsnit.

    Derudover skriver du i et flot varieret og levende sprog, der gør det til en sand fornøjelse at læse. 🙂 Jeg har hverken fundet stave- eller kommafejl, men til gengæld masser af lækre allitterationer og finurlige formuleringer.

    Du kunne eventuelt overveje, at indsætte nogle links til de forskellige videoer og programmer, du skriver om. Det kunne være sjovt at se videoen, du skriver om i underrubrikken, ligesom man gerne vil have mulighed for at klikke hen på “Finn & Jacob vender tilbage”, hvis man ikke lige kan huske det.

    Generelt er det velskrevet og god anmeldelse! Jeg synes, at du formår at bringe din medievidenskabelige faglighed i spil, både i forbindelse med seertalsmålinger og problematiseringen af at bringe YouTube formatet på tv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *